hulkster Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 Witam. Sam szukałem sposobu na przelanie na zagraniczne konto w walucie obcej sporej kasy. Okazało się, że mów mmmmban - k nie dość, że na kurs o 10 gr wyższy od sprzedaży NBP to jeszcze pobierają prowizje....Mógłbym założyć konto walutowe, ale i tak obowiązywał by mnie ten wspaniały przelicznik, o 10 gr wyższy niż sprzedaż NBP - która i tak jest droga. Przeszukując internet w znalezieniu alternatywy znalazłem TransferWise. Początkowo podszedłem sceptycznie i ostrożnie - w internecie dużo wałków na kasę robią dziwni ludzie... Poczytałem opinie i wiedziałem, że to godna zaufania firma. Jak się okazało - to firma ludzi którzy założyli SKYPE - co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że będzie ok. Po zarejestrowaniu się, zacząłem przechodzić przez proces przelewu - okazało się to banalnie proste. Firma blokuje pewną dodatkową cześć przelewu na poczet ew ruchu waluty, do puki oni nie wykonają zlecenia. Po jego wykonaniu - w ciągu tego samego dnia, kasa wróciła do mnie na konto. Cały transfer trwał 48h ! w tyle była kasa na koncie za granicą dzięki TransferWise. Teraz najciekawsza część ! Finalnie po przeliczeniu waluty i prowizji TW okazało się, że kupiłem walutę o 10 gr mniej niż kurs SKUPU NBP ! nawet nie sprzedaży a SKUPU ! Dla mnie świetne rozwiązanie, firma godna zaufania i co najważniejsze - pewna w realizacji szybkiego zlecenia. Polecam - jak ktoś będzie potrzebował przelać pieniądze za granice w obcej walucie TransferWise
Recommended Posts