Jump to content
TheGames.PL More than games

Zagraniczne przelewy, przekazy pieniężne w walucie

Recommended Posts

Posted

Witam.

Sam szukałem sposobu na przelanie na zagraniczne konto w walucie obcej sporej kasy.

Okazało się, że mów mmmmban - k nie dość, że na kurs o 10 gr wyższy od sprzedaży NBP

to jeszcze pobierają prowizje....Mógłbym założyć konto walutowe, ale i tak obowiązywał by mnie

ten wspaniały przelicznik, o 10 gr wyższy niż sprzedaż NBP - która i tak jest droga.

Przeszukując internet w znalezieniu alternatywy znalazłem TransferWise.

Początkowo podszedłem sceptycznie i ostrożnie - w internecie dużo wałków na kasę robią dziwni ludzie...

Poczytałem opinie i wiedziałem, że to godna zaufania firma.

Jak się okazało - to firma ludzi którzy założyli SKYPE - co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że będzie ok.

Po zarejestrowaniu się, zacząłem przechodzić przez proces przelewu - okazało się to banalnie proste.

Firma blokuje pewną dodatkową cześć przelewu na poczet ew ruchu waluty, do puki oni nie wykonają zlecenia.

Po jego wykonaniu - w ciągu tego samego dnia, kasa wróciła do mnie na konto.

Cały transfer trwał 48h ! w tyle była kasa na koncie za granicą dzięki TransferWise.

Teraz najciekawsza część ! Finalnie po przeliczeniu waluty i prowizji TW okazało się, że

kupiłem walutę o 10 gr mniej niż kurs SKUPU NBP ! nawet nie sprzedaży a SKUPU !

Dla mnie świetne rozwiązanie, firma godna zaufania i co najważniejsze - pewna w realizacji szybkiego zlecenia.

Polecam - jak ktoś będzie potrzebował przelać pieniądze za granice w obcej walucie TransferWise